Bolinder-Munktell, Volvo, BM
Bolinder-Munktell, BM, Volvo, BM 350, boxer, BM 470, bison, BV 202, T 500, T 800, T 400, buster

BM 350 Boxer,
Volvo T 350 Boxer

  • Info
  • Specificaties
  • Brochure

Informatie BM 350, Volvo T 350 Boxer

BM 350 boxer Volvo T 350Bolinder-Munktell 350 Boxer werd gebouwd van 1959 tot 1967. Dit is het meest gefabriceerde model in de historie van BM. Oorspronkelijk verkocht als Bolinder-Munktell BM 350 Boxer, maar werd ook verkocht als Volvo T 350 Boxer. Vanaf de vroege jaren zestig werd er gekozen voor een gemeenschappelijke merknaam; BM-Volvo T 350 Boxer.

De Boxer 350 was helemaal opnieuw ontwikkeld en verving de BM 35 en BM 36. Het type 350 verwees naar de drieciclinder dieselmotor en de 50 pk aan vermogen. Het model was zo populair dat de productie moeite had om de vraag bij te houden. In totaal zijn er 28.039 stuks van geproduceerd.

BM 350 Boxer Volvo T 350 Boxer

BM-Volvo 350

Specificaties BM 350, Volvo T 350 Boxer

BM 350 Boxer   Specificaties
Motor   BM 1113
Cilinders   3
Cilinder inhoud (l)   3.78
Geschat vermogen (pk)   56
Versnellingen, vooruit/achteruit   10/2
Wielbasis (mm)   2.305
Gewicht (kg)   2.370
Productie aantal:  
BM 350   26.815
BM 350 I   1.224
Productie periode:  
BM 350   1959 - 1967
BM 350 I 1963 - 1967

Brochure Volvo BM 350 Boxer

BM Volvo 350 Boxer brochure,
Volvo BM 350 Boxer Volvo T 350 Boxer Nederlandstalig,
klik voor een vergroting:

 

Tekst uit de brochure:

BM VOLVO - 350 - Bolinder-MunktellBM VOLVO

350

Bolinder-Munktell

Lid van het Volvo concern - Eskilstuna, Zweden

 

 


350 - De tractor die méér doet350
De tractor die méér doet

Land- en bosbouw ontwikkelen zich in een snel tempo. Steeds meer werk wordt door machines uitgevoerd. Bovendien hebben de sterk gestegen - en nog steeds stijgende - arbeidslonen de per uur te berekenen werkkosten hoog opgeschroef. Daarentegen is de rol, die de tractor speelt, volkomen veranderd.
Een tractor is tegenwoordig niet meer alleen maar een machine, die iets voorsleept; men eist nu van een moderne tractor een zeer grote veelzijdigheid. Ook in de industrie en voor aannemers is de tractor een belangrijke plaats gaan innemen, een plaats, waarmee men terdege rekening houdt - de veelzijdigheid en de efficiënte werkwijze van tractoren geven de doorslag in berekeningen en ramingen - de tractor kan dure, eenzijdige speciale machines vervangen.
De 350 voldoet aan alle eisen die men aan een moderne tractor van hoge kwaliteit stelt.
Door zijn talrijk, zorgvuldig gekozen snelheden, zijn verschillende mogelijkheden om de aftakas aan te sluiten, het nieuwe, superieure hydraulische systeem - Terra-trol - het gemakkelijke aansluiten van werktuigen, zijn handzaamheid en soepelheid, kan de 350 voor elk soort werk gebruikt worden.
Maar de 350 bezorgt U ook talrijke economische voordelen. Vergelijke het brandstofverbruik en de de slijtage. Neem ook de service en de prijzen van reserveonderdelen in Uw berekeningen op. Voeg daarbij de hoge capaciteit en de grote veelzijdigheid: al de verschillende soorten werk die U snel en goed met 350 kunt doen, en controleert U dan eens of er andere tractor te vinden is, die U dezelfde voordelen bezorgen kan.
Onderwerp een rustig alle détails van de 350-kwaliteit aan een nauwgezet onderzoek - de bouw van de sterke motor, die heel wat klappen incasseren kan, de effectieve filters van het brandstofsysteem, het ruim berekende elktrische systeem en de weldoordachte uitvoering van het smeersysteem - let ook eens op de sturing, de wielen, de assen, het chassis en andere belangrijke détails.
De 350 kan méér voor U doen dan wat als „normaal” beschouwd wordt, en U zult dan ook tot de slotsom komen dat de 350 Uw tractor is. Maakt U daarom eens kennis met de 350 - bestudeer de volgende bladzijden zorgvuldig, zij geven U een reeks belangrijke inlichtingen!
De 350 is in de loop van 1960-61 gekeurd en beproefd door het Zweese Staatsinstituur voor Keuringen van Machines, te Ultuna, Zweden, in overeenstemming met de beproevingvoorschrifeten van de OECD (Zie beproevingsrapport: OECD nr.002).

De 350 heeft vlak gehouden zijkanten en krachtige chassisbalken met talrijke aanbouwpunten voor werktuigen.
De goed beschermde motor en het luchtfilter zijn gemakkelijk bereikbaar voor service.

De 350 heeft een uiterst stevige vooras, gesconstrueerd van stalen buizen, en grote voorwilen. De vrije doorgang onde de tractor is 48,5 cm. De vooras is uitgerust met een trekoog.

Op- en afstappen aan de zijkant gaat gemakkelijk op de 350. De grote spatborden lopen door totaan de sterke vloerplaat en beschutten de bestuurder tegen vuil en stenen.


BM 350 boxer Volvo T 350 boxer3. superieure bedrijfseconomie

Deze krommen geven het koppel van de motor aan, het vermogen, en het specifieke brandstofverbruik bij volle belasting; dit alles bij verschillende toerentallen. Het maximale vermogen van de motor is 60 pk SAE (56 pk DIN) en het grootste koppel, d.w.z. de grootste trekkracht, wordt bereikt bij een zeer laag toerental - 1100 omw/min. Dat betekent dus een zeer sterk doortrekvermogen. Het brandstofverbruik is ook zeer laag, zowel bij volle als bij gedeeltelijke belasting.

De snelheden van de 12 verschillende versnellingen bij verschillende toerentallen. De rode strepen geven de snelheden aan bij een toertal voor normaal krachtverbruik, en de donkere plekken geven voor elke versnelling de snelheid aan met het grootste koppel (trekkracht). De versnellingen sluiten mooi op elkaar aan - dat betekent, dat er voor elk soort werk altijd een ideale snelheid gekozen kan worden.

De 350 heeft een onderkant zonder uitstekende delen, een lange wielbasis, laag zwaartepunt en een goede gewichtsverdeling - ongeveer 65% op de achteras. De trekbeugel is fors en kan zowel horizontaal als vertikaal versteld worden.

350 heeft een sterke bemanteling om de achteras en een volkomen onafhankelijk hydraulisch hefsysteem met gelijktijdig werkende instelling van stand en trekkracht - Terra-Trol.

Een Tractormeter behoort tot de standaarduitrusting van de 350. Alle bedieningsorganen en meters zitten practisch en handig bijeen. De bestuurder heeft vanuit zijn zitplaats alle bedieninsorganen gemakkelijk bij de hand. Zijn uitzicht is onbelemmerd, en het sturen gaat zo licht als in een auto


BM 350 boxer Volvo T 350 boxer4. uitermate bedrijfszeker

De 350 heeft een moderne, 3,8 liter, 4-takt dieselmotor met directe inspuiting en met kopkleppen. De motor heeft 3 cylinders en levert 60 pk SAE bij 1800 omw/min. Hij is uitgerust met een betrouwbare centrifugaalregulator, die snel reageert op veranderingen in de belasting van de motor. De krukas is van gesmeerd chroommangaanstaal, statisch en dnamisch uitgebalanceerd. De zuigers zijn van een aliminiumlegering, met zwevende zuigerpen, drie compressieveren en twee olieschraapveren - de bovenste hardverchroomd. De cylindervoeringen - van het „natte” type - kunnen gemakkelijk vernieuwd worden.

Brandstofsysteem

De 350 heeft een tank voor 65 liter dieselolie. Op weg naar de cylinders passeert de brandstof 5 dubbele filters en zeven, hetgeen de bedrijfszekerheid mede garandeert. De brandstofpomp is van het fabrikaat Bosch, met een aangebouwde centrifugaalregulator, en is er speciaal op gebouwd en getest om de motor het maximale effect te doen leveren. De directe inspuiting geeft de best mogelijke verbranding in de cylinders. Hierdoor is het brandstof verbruik laag.

Elektrische installatie

De 350 heeft een ruim berekende elektrische installatie van het fabrikaat Bosch. De spanning is 12 volt en de accu heeft een capaciteit van niet minder dan 152 ampère-uren. De dynamo heeft een vermogen van 130 watt en de startmotor lever 4 pk. Om het starten bij lage temperaturen gemakkelijker te maken heeft de 350 een koud-startinstallatie die tijdens het starten de maximale hoeveelheid brandstof in de motor spuit.

Smeersysteem

Er gaat 10,5 liter smeerolie in de motor van de 350. Een tandwielpomp zuigt de olie aan door een zeef en perst hem dan door een doorstroomfilter, waarin de patroon vernieuwd kan worden. De lagers van de krukas, van de drijfstangen, van de nokkenas en van de zuigerpennen, het kleppensysteem en de tandwieloverbrenging van de motor worden onder druk gesmeerd.

Koelsysteem

Het koelsysteem is uitgevoer met thermostaat en circulatiepomp. Speciale kanalen zorgen ervoor, dat de kleppen en de sproeiers bijzonder doelmatig gekoeld worden. Het thermostaatsysteem, met een omleiding, doet de motor snel op de juiste bedrijfstemperatuur komen draagt hierdoor ertoe bij, dat de belangrijke onderdelen van de motor zo weinig mogelijk slijten. De rolhoes voor de radiateur kan door de bestuurder vanuit zijn zitplaats met behlp van stevige ketting gemakkelijk bediend worden.


BM 350 boxer Volvo T 350 boxer5. talrijke finesses

De 350 heeft een gemakkelijk, zorgvuldig beproefde zitplaats, die erop geconstrueerd is om rugklachten te voorkomen. De zetel rust op een spiraalveer en is voorzien van een hydraulisch schokbreker. Hij kan naar voren en naar acheren geschoven worden, en de vering kan op het gewicht van de bestuurder ingesteld worden.

Ketting voor rolhoes v.d. radiateur.
Dashbord met Tractormeter (gecombineerde urenteller, toerenteller en snelheismeter), meters voor temperatuur en oliedruk, contactslot, lichtschakelaar, startknop, controlelampje voor batterij.
Koppelingspedaal.
Versnellingshandle voor aftakas.
Handle voor het inschaklen van de aftakas.
Handle voor de vertragingskoppeling.
Handgas.
Rechter en linker rempedaal (onderling te vergendelen voor wegtransport)
Handrem.
Gaspedaal.
Versnellingshandle
Hydr. bedieningshandle.
Differentieelslot.
Handlevergrendeling.

Terra-Trol geeft bij gebruik van werktuigen zonder steunwiel een gelijkmatiger werkdiepte en automatisch een maximale gewichtsoverbrenging op de aandrijfwielen. Wordt met één enkele handle bediend. Het volkomen onafhankelijke hydraulisch systeem heeft een eigen, aparte olietank met filter en zeef. Vier gaten in de houder van de drukstang, zodat de gevoeligheid instelbaar is. De snelheid van het laten zakken is regelbaar, 1200 kg hefkracht aan de uiteinden van de horizontale stangen. Afzonderlijk bedieningsventiel met regelbare snelheid voor het laten zakken, voor onafhankelijke bediening van frontaal gemonteerde lepelschoppen e.d.

De 350 kan geleverd worden met een veiligheidsdak, goedgekeurd door de Zweedse Koninklijke Raad voor de Veiligheid van Arbeiders. Het dak kan gemakkelijk aangevuld worden tot een cabine met twee deuren.

De motor is uitgerust met een groot en degelijk luchtfilter met oliebad. Ook dit is één van de vele details die de bedrijszekerheid vergroten. Als de tractor gebruikt wordt voor werk, waarbij de lucht buitengewoon stoffig is, kan het luchtfilter aangevuld worden met een voofilter (als op de figuur).


BM 350 boxer Volvo T 350 boxerBM 350 boxer Volvo T 350 boxer

Weldoordachte constructie met hoge kwaliteit in ieder onderdeeltje

350

Aftakas

De 350 kan uitgerust worden met 4 verschillende uitvoeringen van de aftakas, nl.:
Afhankelijk van de koppeling.
Geheel onafhankelijk: de aandrijving van de aftakas is, dank zij een eigen, afzonderlijke lamellenkoppeling met meerdere platen, vokomen onafhankelijk van de koppeling van de aandrijfwielen en vice versa.
Afhankelijk van de wielen: de snelheid van de aftakas staat steeds ineen bepaalde verhouding tot de snelheid van de aandrijfwielen van de tractor.
Aftakas vooraan: direct aangesloten aan het voorste uiteinde van de krukas.
Het standaardtoerental van aftakas wordt bereikt bij 1500 omw/min van motor.

Differentieelslot

Een robuuste en betrouwbare constructie, waarbij de twee acherassen direct aaneengekoppeld worden. Het differentieelslot maakt het gemakkelijker overal met de tractorte komen, werkt slippen tegen, verhoogt het arbeidstempo, vermindert brandstofverbruik en bandenslijtage.


350 - Terre-Trol350

De 350 heeft Terre-Trol, het nieuwe hydraulische systeem met gelijktijdig werkende instelling van stand en trakkracht, waardoor met werktuigen zonder steunwiel een gelijkmatiger werkdiepte verkregen wordt, hoe ook de oppervlakte en de eigenschappen van de bodem zijn.

De 350 trekt met gemak een maaidorser met 6-voet maaibreedte. Daartoe draagt o.m. de geheel onafhankelijk aftakas met zeer hoge capaciteit bij.

Het grote aantal snelheden dat beschikbaar is op de 350 maakt het altijd mogelijk om voor een speciaal soort werk de goede snelheid te kiezen - zoals bijv. voor aardappelen rooien. Dank zij zijn grote trakkracht kan de 350 ook zonder moeite een 14 duims ploeg met drie scharen door harde grond trekken, of een eg met 60 tanden. De 350 is bovendien voorzien van een defferentieelslot in de standaarduitvoering.

Dank zij zijn robuuste constructie, de hoge vrije doorgang onder de tractor, zijn kleine draaicirkel en zijn altijd vlot aanslaande motor is de 350 uitstekend geschikt voor zwaar werk in de bosbouw.

De 350 kan, met zijn veelzijdigheid, voor allerlei speciale soorten werk gebruikt worden. In de bietencultuur verricht de tractor, met verschillend gereedschap, al het werk, van de voorbewerking van de akker tot het transport van de geoogste bieten.


BM 350 boxer Volvo T 350 boxerenorme veelzijdigheid

De 350 is ideaal voor laadwerk met schopgravers, omdat hij sterk en stevig is, een onafhankelijk hydraulisch systeem heeft, een grote koppeling en hoge achteruit rijsnelheid. Hij heeft ook passende aanbouwpunten voor graaf- en laadwerktuigen, en krachtig voorbanden, 7,50-18.

De 350 is efficiënt voor korte-afstandstransporten over de weg. Hij kan met verschillende trekbeugels uitgerust worden. Op- en afstappen gaat gemakkelijk, hij is eenvoudig en niet vermoeiend te rijden, schakelt vlot en heeft hoge transportsnelheden - met andere woorden: een uitstekende transporttractor.

De 350 is uitstekend geschikt voor allerlei soort industrieel gebruik, daar hij kan worden uitgerust met werktuigen voor laden, effenen, reinigen, transport of constructiewerk.

De 350 is een sterke en robuuste trekker, speciaal gebouwd voor zwaar en veel kracht vereisen werk. De grote trekkracht van meer den 4.500 kg en het unieke uithoudingsvermogen van de motor maken het mogelijk de 350 zonder meer zware grondbewerking (zie afbeelding) alsmede zware transporten te laten verrichten. Samen met de schraper, die door de onafhankelijke aftakas aangedreven wordt, kan hij hellingen tot bij 30% met 10 nuttige lading overwinnen.


BM 350 boxer Volvo T 350 boxer Technische gegevens10. Technische gegevens

*Zie afbeelding bovenaan de pagina voor een vergroting.

 

 

 

 

 


BM 350 boxer Volvo T 350 boxer extra toebehorenExtra toebehoren

De 350 kan worden voorzien van verschillende toebehoren, dat hem gemakkelijker in het gebruik maakt, efficiënter, en beter aanpast aan speciale soorten werk.

Bij het veiligheidsdak zijn afzonderlijk cabine-aanvullingssets verkrijgbaar, uitgevoerd in zeildoek, resp. met rubber overtrokken doek, met ruiten van gepantserd glas. Als verdere aanvulling op het veiligheidsframe is een regenbescherming, bestaand uit een voorruit, frontbeschermin en dak, verkrijgbaar.

Voorwielgewichten:
binnenzijde: 2 stuk à 40 kg.
Buitenzijde: 2 stuk à 40 kg.
Achterwielgewichten:
binnenzijde 2 stuk à 95 kg.
Buitenzijde max. 8 stuks à 50 kg.

Riemschijf met conische tandwieltransmissie wordt loodrecht op de aftakas aangesloten. Breedte van de riemschijf 170 mm, dieameter 300 mm, toertal 1012 omw/min bij een motertoerental van 1500 omw/min, snelheid van de drijfriem 15,9 m/sec.

De BM hef/trekhaak - een aanvulling op de normale trekbeweging - maakt het mogelijk eenassige wagens die een gedeelte van hun lastgewicht op de trekbeweging hebben gemakkelijk aan- en af te koppelen.

De verstelbare vooras biedt goede mogelijkheden voor de keuze der juiste spoorbreedte voor in rijen bezaaide akkers. Spoorbreedte: 1280, 1390, 1500, 1610 en 1710 mm.

Servostuurinrichting werkt samen met de gewone mechanische stuurinrichting. Aan bevolen voor werk op een losse ondergrond en met schopgraver.

Doeltreffende werktuigen

De 350 kan uitgerust worden met tal van verschillende werktuigen en kan daardoor dure speciale machines vervangen.

Landbouwwerktuigen

Werktuigen voor akkerbewerking, zaaien en oogsten. Zowel gesleepte als hydraulisch opgehangen, bijv. de driescharige 14" ploeg, de uitstekend bij de 350 voldoet.

Bosbouwwerktuigen

Antislipkettingen, halfrupsuitrusting, mechanisch of hydraulisch aangedreven lieren, kabel- of gripkranen, sleden, rondhoutgrijpers en dubbele houtsleden.

Transportmiddelen

Eén- en tweeassige aanhangers, wagens en schrapers met aandrijving. Laadcapaciteit max. 10 ton. De trekker kan worden voorzien van een vacuüm, of drukluchtberemming voor de aanhangers.

Wegen- en stratenbouwwerktuigen

Wegdekschrapers, hoekschuiver, grondschuivers, stratenreinigers, sneeuwploegen, roterende sneeuwploegen en compressors, bijv. een hol schraapijzer voor vuilnis. Werkbreedte 2,2 m.

Laadapparatuur

Voorlader met diverse werktuigen - tot 1100 kg draagvermogen.

 

Voorganger: BM 35, BM 36
Gerelateerd aan BM 350: BM 470 Boxer
Categorie: Bolinder-Munktell, BM-Volvo

Bolinder-Munktell, BM, volvo, facebook Bolinder-Munktell, Volvo, BM, youtube