Bolinder-Munktell, Volvo, BM
Bolinder-Munktell, BM, Volvo, BM 350, boxer, BM 470, bison, BV 202, T 500, T 800, T 400, buster

Volvo BM T430, BM-Volvo 430

  • Informatie
  • Specificaties
  • Brochure

Informatie Volvo BM T430, BM-Volvo 430

BM T430 BM-Volvo 430De Volvo BM T430 werd geproduceerd van 1969 tot 1978. Er werden 23.764 stuks geproduceerd en nog eens 1.125 van de industriële variant.

De grootste technische inovatie was TracTrol; een hydraulisch bediende snelkiezer voor de versnellingen, die het aantal versnellingen verdubbelt. Snelkiezen ging binnen een seconde, tijdens het rijden en zonder vrijkoppelen.

De Volvo BM T430 had een driecilinder dieselmotor met directe inspuiting, die 44,5 pk leverde.

Volvo BM T430 Industrie
Volvo BM T430 Industrie

Specificaties Volvo BM T430, BM-Volvo 430

Volvo BM T430   Specificaties
Motor   Perkins D 25
Cilinders   3
Cilinder inhoud (l)   2,5
Geschat vermogen (pk)   44,5
Versnellingen, vooruit/achteruit   8/2 TracTrol
Wielbasis (mm)   2.100
Gewicht (kg)   >2.400
Productie aantal:  
T430   23.764
T430 I   1.125
Productie periode:  
T430     1969 - 1978
T430 I 1970 - 1978

Brochure Volvo BM T430, BM-Volvo 430

Volvo BM T430 brochure,
Volvo BM T430 Nederlandstalig,
klik voor een vergroting:

Tekst uit de Brochure:

BM Volvo T430

 

groter dan U denkt!

VOLVO BM T430

 

 

 


Volvo BM T430 bestuurdersvriendde bestuurdersvriend

VOLVO BM T430

De VOLVO BM T430 heeft een comfortable zitplaats, die parallel geveerd is. Torsievering en schokbrekers absorberen effektief stoten en schokken. De stoel is eenvoudig voor- en achteruit verschuifbaar en de vering kan ingesteld en aangepast worden op het gewicht van de bestuurder.
Alle bedieningshandles en controle-organen zijn overzichtelijk geplaatst en gemakkelijk bereikbaar en de beweging van de pedalen is anatomisch juist aangepast aan voet en been. Dit alles draagt bij tot het comfort van de bestuurder en daardoor tot de effektiviteit van zijn werk.
Daarom is bij. ook de versnellingshandle kort, met duidelijk voelbare, goed herkenbare standen, wat het schakelen vereenvoudigt. Daarom zijn de regelkranen voor uitwendige hydraulische cylinders zo gemakkelijk te bedienen en hebben ze automatische terugloop.
Effektieve schijfremmen met mechanisch servo-effekt garanderen een goede remwerking, onder alle omstandigheden.
Wie de T430 kiest met cabine, krijgt een cabine met brede deuren voor gemakkelijk in- en uitstappen, wat nòg gemakkelijker wordt door de brede treeplank en handig geplaatste handvatten. Grote ruiten geven de bestuurder uitstekend zicht rondom. De cabine is opgehangen in rubber, waardoor het geluidsniveau erin laag is en trillingen gedempt worden.
De VOLVO BM T430 kan uitgerust worden met een effektieve verwarming. De bestuurder kan zelf de temperatuur regelen naar zijn persoonlijke behoefte. Het warmtediagram hieronder toont, dat reeds na 20 minuten rijtijd de verwarming van de ccabine kan zorgen voor 20°C hogere temperatuur binnen dan buiten.


Volvo BM T430 meester uitrustingen bestuurdersvriend

de meester van de uitrustingen

VOLVO BM T430

De VOLVO BM T430 heeft een uitgevoerde assen en balken, die voorbereid zijn voor het aanbouwen van allerlei uitrustingsstukken.
Sterke chassisbalken aan weerskanten van de motor, voorzien van talrijke aanbouwpunten, bieden vele mogelijkheden. Ook de buis van de achteras heeft van schroefdraad voorziene bevestigingsgaten. Zulke uitrustingsstukken als frontlaadschoppen en -vorken, kranen, windassen, schuifbladen enz. kunnen gemakkelijk gemonteerd worden: de aanbouwpunten zijn klaar. Ook kan de T430 geleverd worden met extra sterke vooras, krachtiger besturing en grotere voorbanden en met de mogelijkheid tot servobesturing. Dan is de T430 speciaal geschikt voor zwaar werk als frontlaadschop.
De VOLVO BM T430 heeft krachtig lange wielbasis: standaard 2,10 m en speciaal 2,18 m. Ook het gewicht is belangrijk. De T430 heeft een ideaal gewicht - ongeveer 2400 kg . Een lange, sterke trekker. Daardoor kan hij uitstekend dienst doen met een laadschop of een kraan. Denkt men bovendien aan de ruim berekende banden en de grote vrije hoogte, dan is het duidelijk, dat we niet overdrijven als we de VOLVO BM T430 de meester van de uitrustingsstukken noemen.


Volvo BM T430 meester uitrustingen bestuurdersvriend

de krachtpatser

VOLVO BM T430

De VOLVO BM T430 wordt vaak de trekker van de hele familie genoemd. Een economische en veelzijdige arbeidskameraad.
De T430 heeft een zuinige 3-cylinder dieselmotor met directe inspuiting. Een motor, die een stootje kan verdragen en die een goed doortrekvermogen heeft.
De koppeling is een tweetrapskoppeling met één voor de aftakas. Trapt U het koppelingspedaal halverwege in, dan wordt de voortbeweging, vrijgekoppeld; trapt U het geheel in, dan blijft ook de aftakas staan. Met de onafhankelijke aftakas ingeschakeld kan de trekker, dank zij de tweetrapskoppeling, stilstaan terwijl de aftakas toch door blijft draaien. Een duidelijk voordeel bij bijv. aardappelen rooien of hooi- en strobalen persen.
Het koppelingspedaal is voorzien van een startblokkering - een veiligheidsdetail. De motor kan niet gestart worden zonder dat het koppelingspedaal ingetrapt is.
Mechanische versnellingsbak met een versnellingsregister, dat aangepast is aan zeer uiteenlopende behoeften. Om het de bestuurder nog makkelijker te maken en de effektiviteit van de trekker te verhogen kan deze uitgerust worden met TracTrol, een hydraulisch bediende snelkiezer voor de versnellingen, die het aantal versnellingen verdubbelt. Snelkiezen gaat binnen een seconde, tijdens het rijden en zonder vrijkoppelen. Schakelt men van directe aandrijving over op de vertraagde stand, dan neemt de trekkracht toe met 27 %. 16 versnellingen vooruit, waarvan 9 onder de 10 km/uur, en 4 achteruit. In alle versnellingen kan op de motor geremd worden.
Het diagram hierboven toont de snelheden in de verschillende versnellingen bij een motortoerental van 1000-2250 omw./min. De zwarte blokken gelden voor TracTrol bij directe aandrijving en de grijze voor ingeschakelde vertraagde stand.
Grote aandrijfwielen met ruim berekende banden, juist gewicht en goede gewihtsverdeling zorgen voor de grote terrreinvaardigheid en de sterke trekkracht.


Volvo BM T430 trekker heffer

de trekker en de heffer

VOLVO BM T430

Het TerraTrol hydraulische systeem met automatische diepteregeling voor onder de oppervlakte werkende uitrustingsstukken draagt bij tot een maximale gewichtsoverbrenging op de achterwielen. Heffen, laten zakken en instellen van de gewenste werkdiepte vindt plaats met één en dezelfde handle. De bestuurder kan zelf, met een keuzehandle, wisselen en kiezen tussen de bekende gecombineerde regeling en pure trakkrachtsregeling. Het hydraulische systeem "voelt" zelf zowel de druk- als trekkrachten met de houder van de topstang.Deze houder kan eenvoudig vergrendeld worden met een beugel.
Dan gehoorzaamt het hydraulische systeem uitsluitend met de regelhandle. Het hart van het hydraulische systee, de pomp, heeft een hoge capaciteit. Dat is een groot voordeel bij het gebruik van bijv. frontlaadschoppen, kiepwagens en andere uitwendige hydraulische apparaten waarbij snelheid van belang is.
Afzonderlijke olietank voor de hydraulische olie met 18 liter capaciteit. Zowel enkelvoudige als dubbelwerkende olieuitlaten met een afzonderlijk manoeuverventiel voor de uitwendige hydraulische apparatuur is standaard. De snelkoppelingen zijn zo uitgevoerd, dat ze ook onder druk gekoppeld kunnen worden. De uitwendige hydraulische functies worden geheel onafhankelijk van de 3- puntsophanging van de trekker bediend.
Een sterk differentieelslot verhoogt de trekkracht en de terreinvaardigheid op moeilijk terrein. Het koppelt de beide helften van de achteras samen en voorkomt daardoor, dat er extra krachten en spanningen in het differentiaal en de eindversnellingen optreden.
Het diagram hieronder geeft de cappaciteit van de hydraulische pomp aan bij verschillende toerentallen van de motor en verschillende tegendrukken.


Volvo BM T430 bijverdiener

de bijverdiener

VOLVO BM T430

Waarom noemen we juist de VOLVO BM T430 als we aan bijverdiensten denken? Vooral omdat deze zo geschikt is voor werk zoals openbare reiniging, sneeuwruimen enz. in steden en dorpen. Vaak komen daarbij nauwe doorgangen en smalle trottoirs voor - dan past de T430. De soepele besturing en de terreinvaardigheid zijn mede een gevolg van de eenvoudige, gemakkelijke bediening van deze trekker.
Het elektrische systeem is berekend op hoog gestelde eisen. De capaciteit van de accu is 160 Ah. De krachtige wisselstroomdynamo levert 450 W. Samen met de sterke startmotor - 4 pk - garanderen ze altijd vlot starten. Voor gemakkelijk starten bij uiterst lage temperaturen is er een thermostartuitrusting.
Er zijn weinig trekkers die zó geschikt zijn voor werk met aftakassen als de T450. Natuurlijk is er een doordraaiende en een van de aandrijfwielen afhankelijke aftakas. Op de T430 zonder snelkiezer kan men op de onafhankelijke aftakas 540 omw./min. krijgen bij twee verschillende motortoerentallen - 1770 en 1520 omw./min. Met stilstaande trekker kan de aftakas bovendien 9 verschillende toerentallen hebben rechtsdraaiend en 2 linksdraaiend bij één en hetzelfde toerental van de motor - daarmee bestrijkt men alle toepassingsmogelijkheden.


Volvo BM T430 bijverdiener

Technische gegevens VOLVO BM T430

Motor

3-cylinder dieslmotor met directe inspuiting.
type ...................... D 25
Cylinderinhoud ............ 2,5 lit.
Compressieverhouding ...... 18,5:1
Vermogen bij 2250 toeren .. 44,5 pk DIN
Max. koppel bij 1350 toeren 16,7 kgm DIN

Elektrische installatie

Spanning 12 V. Capaciteit v.d. accu 160 Ah.
Vermogen v.d. dynamo 450 W. Vermogen v.d. startmotor 4 pk.

Transmissie

Droge, dubbele lamellenkoppeling 11/9".
Aantal versnelingen vooruit/achteruit 8/2, verdeeld over een hoog en een laag bereik. De VOLVO BM T430 is verkrijgbaar met een hydraulisch bediende snelkiezer - TracTrol - die elke versnelling in een directe en in een vertraagde stand kan zetten.
Snelheden in km/uur met 13.6/12-36 banden:*

*Zie afbeelding boven aan pagina

Remmen

Volledig ingekapselde schijfremmen op de differentieelassen.

Aftakassen

Onafhankelijke en van de aandrijfwielen afhankelijke. Trekkers zonder TracTrol snelkiezer hebben een tweetoerentallenaftakas als standaard, die met TracTrol een ééntoerentalaftakas. De onafhankelijke 1-toerentalaftakas maakt 540 toeren bij 1770 motortoren, de 2-toertal bij 1520 en 1770 motortoeren. De van de aandrijfwielen afhankelijke aftakas maakt 31,8 omwentelingen per omwenteling van de aandrijfwielen.
Aftakasvermogen bij max. toerental 43,8 pk (OECD).

Banden

(T430 standaard)
Voor ............... 7.50-16/6 TR
Achter ............. 13.6/12-36/6
.................... 12.4/11-36/6

Hydraulisch hefstysteem - Terra Trol

Hefkracht 1400/1200 kg bij 640/720 mm hefbereik.
Regeling Gecombineerde regeling. Trekkrachtregeling. Zweefstand. Gevoelig voor druk- en trekkrachten in de topstang.
Hydraulische pomp Capacitetit 33 lit./min.
Druk 160 kg/cm².

Enkel- en dubbelwerkende regelkraan voor uitwendige cyclinders.

Afmetingen (met 13.6/12-36 banden)

(T430 standaard)
Wielbasis ........... 2100 mm
Lengte .............. 3300 mm
Breedte (bij 1410 mm
spoorbreedte)........ 1770 mm
Hoogte met cabine ... 2340 mm

Spoorbreedte:
Achter ...... 1360, 1410, 1490, 1540, 1630, 1770 mm
Voor ........ 1220/1390 mm

Gewicht

Trekker met cabine ong. 2400 kg

Trekinstallatie

Zwenkbare landbouwtrekinstallatie.

Extra toebehoren o.a.:

Instelbare vooras, versterkte vooras (T430 Speciaal), ballastgewichten, veiligheidsdak, cabine, V-snaarversnelling.
Wij behouden ons het recht voor, wijzingen in details en in de uitvoering aan te brengen zonder uitdrukkelijke kennisgeving.


Volvo BM T430 duizendkunstenaar

de duizenkunstenaar

VOLVO BM T430

Veelzijdig als de VOLVO BM T430 is, kan hij allerlei kleine en grote werkzaamheden opknappen op een modern landbouwbedrijf. Geen werk is hem vreemd. Bodembwerking zoals ploegen een eggen, oggsten, of werk in het bos. Vele vinden de T430 bovendien de ideale transporttrekker. Anderen waarderen hem het meest als laadmachine. De T430 wordt dan ook meer en meer gebruikt op zowel kleine als grote bedrijven.
Volvo BM T430 - de trekker die eigenlijk groter is dan lijkt. Handig, snel en gemakkelijk te rijden - geen wonder dat hij meer en meer beschouwd wordt als de ideale werkkameraad.

VOLVO BM

VOLVO BM AB - ESKILSTUNA, ZWEDEN

Bolinder-Munktell, BM, volvo, facebook Bolinder-Munktell, Volvo, BM, youtube