Bolinder-Munktell, Volvo, BM
Bolinder-Munktell, BM, Volvo, BM 350, boxer, BM 470, bison, BV 202, T 500, T 800, T 400, buster

Bolinder

J & CG Bolinders Mekaniska Verkstad AB

BolinderGeschiedenis / informatie

In 1844 begonnen de broers Jean en Carl Gerhard Bolinder hun machinefabriek.
De naam werd J & CG Bolinders Mekaniska Verkstad AB en was gevestigd in Kungsholmen, Stockholm.

De productie was tijdens de eerste decennia gericht op stoommachines, houtbewerkingsmachines en ruwe-olie-motoren voor bijvoorbeeld schepen en de zaagindustrie. Andere gegoten producten die bekendheid hadden waren houtgestookte fornuizen, kachels, keukengerei (pannen, potten, wafelijzers en vleesmolens).

Bolinders fabriek stockholm
Bolinders fabriek, stockholm

Na de dood Jean en Carl Gerhard aan het einde van de 19e eeuw nam Erik August Bolinder de verantwoordelijkheid over. Onder zijn leiding kocht het bedrijf in 1906 Kallhälls Gård. De werkplaats in Kungsholmen was te klein geworden en men was van mening dat het pand in Kallhäll een goede locatie was, omdat het aan de spoorlijn lag.

Bolinders fabriek kallhäll
Bolinders fabriek, Kallhäll

In 1909 begon de productie in Kallhäll. De focus was voornamelijk gericht op fornuizen en vleesmolens. Daarnaast deed men in gegoten artikelen in Bolinders fabriek in Kungsholmen. Dit werd per schip vervoerd naar de stad. In 1919 werkten er ongeveer 1.900 mensen in de twee fabrieken van Bolinder in Kungshomen en Kallhäll.

Bolinders gasfornuis
Bolinders gasfornuis

In 1932 werd het bedrijf gereorganiseerd. Bolinders motorafdeling werd samengevoegd met Munktells in Eskilstuna en de naam werd Bolinder-Munktell. Het andere deel van het bedrijf in Kallhäll werd voortgezet onder de naam Bolinders Fabriks AB. Voorbeelden van producten tijdens de jaren '30 en '40 waren buitenboordmotoren, afwasmachines, sanitaire- en emaille huishoudelijke goederen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten ze onder andere veel voor de Zweedse defensie-industrie.

Tot in de jaren '50 waren koelkasten en elektrische fornuizen belangrijke producten, maar met de tijd kon Bolinders niet meer met de concurrentie mee van ElectroluxHusqvarna en Zanussi. In 1956 was de sluiting van Bolinders Fabriks AB een feit.

Bolinder-Munktell, BM, volvo, facebook Bolinder-Munktell, Volvo, BM, youtube