Bolinder-Munktell, Volvo, BM
Bolinder-Munktell, BM, Volvo, BM 350, boxer, BM 470, bison, BV 202, T 500, T 800, T 400, buster

Volvo BM T 500

  • Info
  • Specificaties
  • Brochure

Informatie Volvo BM T 500

Volvo BM T 500De T 500 was een compleet nieuwe trekker.
In termen van grootte kwam het tussen de T 430 en de T 650. De aandrijflijn van de motor kwam van IH; International Harvester (wikipedia). Dat waren de versnellingsbak, de achteras, de remmen, het PTO en de hydraulische lift.

De versnellingsbak was een viertraps gesynchroniseerde versnellingsbak met hoge en lage ratio en achteruit. Dit gaf een totaal van acht versnellingen vooruit en vier achteruit.

De versnellingsbak kon worden uitgerust met een hydraulisch bediende snelschakeling waardoor het aantal versnellingen werd verdubbeld.

De T 500 is uitgerust met een moderne achteras met planetaire tandwielen en natte, hydraulisch bediende schijfremmen. De PTO is volledig onafhankelijk en werd hydraulisch bediend via een lamellenkoppeling.

De trekker was betrouwbaar, flexibel en gemakkelijk te besturen. Dankzij door onder andere de hydrostatische stuurinrichting.

Het hydraulisch systeem was geïntegreerd met de transmissie en deelden dezelfde olie. De bestuurdersplaats was als een aparte eenheid gebouwd en maakte geen metaal op metaal contact. Dit hielp effectief tegen het uitsluiten van lawaai.

Van de 6.662 tractoren die gemaakt waren er 286 de industriële variant.

Volvo BM T 500
Volvo BM T 500

Specificaties Volvo BM T 500

Volvo BM T 500   Specificaties
Motor   Perkins 4.236 (D 39 T)
Cilinders   4
Cilinder inhoud (l)   3,86
Vermogen (pk)   61
Versnellingen, vooruit/achteruit   8/4
Wielbasis (mm)   2.170
Gewicht (kg)   2.850
Productie aantal.  
T 500   6.376
T 500 I   286
Productie periode  
T 500   1975-1978
T 500 I   1976-1978

Brochure Volvo BM T 500

Volvo BM T 500 Brochure,
BV 202 Nederlandstalig (1977),
klik voor een vergroting:

Tekst uit de brochure:

Volvo BM T 500, komfortabel en veelzijdigVOLVO BM T 500

 

 

 

 

 


Volvo BM T 500, komfortabel en veelzijdigVolvo BM T 500 hydraulische seemVolvo BM T 500, komfortabel en veelzijdig

De moderne landbouw eist doelmatige machines. Dat aan hoge eisen kan worden voldaan laat de T 500 zien - de komfort-trekker van Volvo BM. Met veel technische snufjes waardoor een grote veelzijdigheid wordt verkregen bij wisselend werk en een hoog komfort. Daardoor blijft de bestuurder fit en berekend op zijn taak. Dit is slechts een deel van de unieke eigenschappen van de Volvo BM T 500. De trekker is even gemakkelijk en veilig te besturen op het land als in het verkeer op de weg. De besturing is vanzelfsprekend hydrostatisch en de remmen zijn hydraulisch bediend, waardoor de bestuurder slechts een minimum aan kracht nodig heeft.


Het beproefde hydraulische systeem maakt de T 500 uitstekend geschikt voor alle gebruikelijke werkzaamheden met hydraulisch bediende werktuigen. Daarom komt de T 500 naar voren als de ideale trekker in zijn klasse. Laten we daarom de fraaie konstruktie van de T 500 - een kwaliteitsprodukt van Volvo BM - eens wat nader bekijken.¨


Volvo BM T 500 TechniekTechniek

De motor in de T 500 is een 4-cilinder dieselmotor met direkte inspuiting en met een cilinderinhoud van 3.86 dm³ (l). De motor geeft een max. vermogen van 45 kW (61 pk) DIN.

De krukas rust in vijf hoofdlagers, wat bijdraagt tot een trillingvrij draaiende motor.

Het luchtfilter is voorzien van een filter van het droge type en heeft bovendien een veiligheidsfilter. Als er aan het filter wat moet gebeuren wordt de bestuurder gewaarschuwd via een indikatielamp op het instrumentenpaneel. Een wisselstroomdynamo van 450 W garandeert een goede oplading van de beide parallelgeschakelde 12 V accu's. Een thermostart, die tot de standaarduitvoering behoort, zorgt ervoor de de motor ook in de winter goed start.

De T 500 heeft een 4-bladige, droge platenkoppeling met gesinterde voering, die zorgt voor een grote slijtvastheid. De gesynchroniseerde versnellingsbak met juist gekozen versnellingen heeft 8 versnellingen vooruit en 4 achteruit. Bovendien kan de versnellingsbak worden uitgerust met een hydraulisch bediende snelschakeling - Trac Trol - waardoor het aantal vernellingen wordt verdubbeld, namelijk 16 vooruit en 8 achteruit.


Volvo BM T 500 TechniekHet op- en terugschakeling gaat bliksemsnel en zonder het koppelingspedaal te gebruiken, waardoor de bestuurder gemakkelijk de rijsnelheid en trekkracht aan kan passen aan de werkomstandigheden, zonder de aandrijving te hoeven onderbreken.

De final drive van de achteras bestaat uit een overbrenging van het planetaire type en is voorzien van een mechanisch differentieelslot dat de chauffeur met de rechter voor kan bedienen.

De aftakas van de T 500 is geheel onafhankelijk en is voorzien van een hydraulisch bediende meervoudige lamellenkoppeling. Het in- en uitschakelen geschiedt met een hendel, die is aangebracht links van de bestuurder.

Met deze onafhankelijke aftakas kan de aandrijving van de aangekoppelde werktuigen worden gestart of gestopt zonde dat de aandrijving van de trekker wordt beinvloed en omgekeerd - een groot pluspunt, o.a. om te voorkomen dat het werk onnodig wordt onderbroken.


Volvo BM T 500 komfortabelVolvo BM T 500 zetelKomfortabel

Het arbeidsmilieu is een belangrijke faktor als het aankomt op de veiligheid en plezier in het werk.

De bestuurder zal vaak lange dagen in zijn trekker doorbrengen en dan is het beter dat hij dat doet in een komfortabele arbeisomgeving.

Direkt bij de konstruktie van de Volvo BM T 500 is rekening gehouden met het bestuurderkomfort. De unieke manier waarop men te werk is gegaan door de hele bestuurdersplaats als een aparte eenheid te bouwen, waartoe behoren de kabin met vlakke kabinevloer, het stuurwiel, de pedalen en hendels, het instrumentenpaneel en de zitting, heeft een dichte en tochtvrije kabine als resultaat gehad. De ophanging van de kabin aan het chassis in rubber, dempt lawaai en trillingen. De uitvoering van de kabinekonstruktie met in vorm geperst, dubbel plaatstaal vormt een veilige bescherming en geeft een grote sterkte met een perfekte sluiting van deuren en luiken.

De zachte zitting is verstelbaar in hoofte en lengterichting en is voorzien van een vering, die kan worden aangepast aan het gewicht van de bestuurder. De bedieningshendels zijn op logische plaatsen links en rechts van de bestuurder aangebracht - versnellingshendels en hendel van de aftakas in een paneel aan de linkerkant en de hendel voor het hydraulisch systeem aan de rechterkant.

De verschillende bedieningsknoppen en instrument in het instrumentenpaneel zijn zeer overzichtelijk gegroepeerd. Daar vindt u bijv. de bedieningsknoppen voor de traploze instelling van de thermostatisch geregelde verwarming en de bedieningsknop van de luchtaanjager met twee snelheden.

De warme lucht wordt in de kabin geblazen door twee verstelbare luchinlaten, en door de defrostermondstukken voor de voorruit, juist op de plaatsen, waar de warmte het grootste effekt heeft en de beste verdeling van de luchtstroom in de kabin bereikt wordt.

De T 500 kan worden uitgerust met een in het dak gemonteerde ventilator, die zorgt voor een gefiltreerde luchtstroom in de kabine via de verstelbare luchinlaten in het dak. Dit is voor warme, stoffige zomerdagen ideaal. Daardoor kan de temperatuur in de kabine laag worden gehouden, terwijl door de gevormde overdruk voorkomen wordt, dat stof in de kabine komt.


Volvo BM T 500 veelzijdigVolvo BM T 500 besturingVeelzijdig

Voor vele landbouwers is de trekker meer dan alleen een "trekker". Er zijn nog veel andere werkzaamheden, waarvoor de trekker zal worden gebruikt, zoals laden en lossen, lichte afgravingswerkzaamheden, en onderhoud van wegen. Ook daarvoor kan de Volvo BM T 500 worden ingezet. De T 500 is voorzien van bevestigingspunten voor aan de voorkant te monteren werktuigen, b.v. een voorlader.

Dankzij de hydrostatigsche besturing is de trekker licht en handig te manoeuvreren, ook met een verhoogde belasting op de voorwielen. Met de versnellingshendel voor hoog, laag of achteruit verwisselt men snel van rijrichting, bijv. bij het laden.

De inhoud van het hydraulische systeem van de T 500 bedraagt max. 52 dm³ (l) waarvan 24 dm³ (l) kan worden gebruikt voor aangebouwde hydrauliek door enkel- of dubbelwerkende ventielen. De hydraulisch pomp heeft een kapaciteit van 45 dm³ (l)/min. bij het maximale motortoerental van 36 omw./sek. (2200 omw./men.): 34 dm³ (l)/min. is bestemd voor de hyrdaulische hefinrichting en aangebouwde hydraulische werktuigen. De hydraulische hefinrichting kan worden ingesteld voor diepte- of trekkrachtregeling. De hefkracht in de kogelkoppen bedraagt 17,6 kN (1800 kg).


Alle bedieningshendels voor de hydrauliek zijn ondergebracht in een paneel rechts van de bestuurder. De hendel voor de diepteregeling en de beide hendels voor de aangebouwde hydraulische werktuigen zijn aangebracht in het voorste deel van het paneel, de hendel voor de hefsnelheid- en trekkrachtregeling in het achterste deel.

Door de hydrostatische besturing en de grote wieluitslag is de T 500 gemakkelijk te manoevreren op plaatsen, waar weinig ruimte is. Met behulp van de hydraulisch bediende stuurremmen kan de draaistraal kort worden gehouden, ook op een glibberige ondergrond.


Volvo BM T 500 eenvoudige serviceEenvoudige service

Alle trekkers vereisen een zekere mate van onderhoud. Maar het kan gemakkelijk of minder gemakkelijk zijn om dit onderhoud uit te voeren. Bij de Volvo BM T 500 is een groot gedeelte van de te kontroleren plaatsen aangebracht aan één kant van de trekker, zodat men gemakkleijk en sneller het dagelijks onderhoud kan uitvoeren.

Daar bevinden zich bijv. de peilstok voor het oliepeil, de olievulopening, de vulopening voor de koelvloeistof, het oliefilter, het filterpotje van het brandstoffilter en achter de opstap vindt u de beide accu's. Door het deksel van de accubak omlaag te klappen kunnen de accu's gemakkelijk naar buiten worden getrokken om ze te kontroleren.

De vulpijp voor de brandstoftank, die aan de andere kant is gemonteerd, zit op de goede hoggte direkt voor de kabine.

Bij alle ontwikkelingswerkzaamheden van Volvo BM is de doelstelling altijd geweest het behartigen van de fundamentele eisen, zoals de goede technische oplossingen, komfort, veiligheid, eenvoudig onderhoud en service.


Volvo BM T 500 specifikatieDe Volvo BM T 500 is hiervan een goed voorbeeld.

Nauw verband met service houdt ook de onderdelenvoorzieng. Rekening houdende met de lange levensduur is het belangrijk om de levering van onderdelen voor een overzienbare tijd te kunnen garanderen. Volvo BM's nieuwe onderdelenmagzijn, dat is gebouwd volgens de modernste principes, zorgt ervoor, dat de vereiste onderdelen voor zowel oudere als moderne machines leverbaar zijn en snel kunnen worden afgeleverd als dit nodig is.

*Specifikatie:
zie afbeelding bovenaan de pagina voor een vergroting.


Volvo BM T 500 uniek komfort op solide technische basisVolvo BM T 500 uniek komfort op solide technische basis

Categorie: Volvo BM

Bolinder-Munktell, BM, volvo, facebook Bolinder-Munktell, Volvo, BM, youtube